Den 52: A bude lip! - (22.02.2008)

Luang Prabang a okoli

Teda doufam, ze to tim nadpisem nezakriknu, ale poslednich par dni se preci jenom vse malinko k lepsimu obratilo... Pocasi se umoudrilo a nam se povedlo trochu se vymanit z turistickych chytaku a ochutnat trosku "opravdoveho Laosu". Uz asi patym dnem jsme zakotveni na severu Laosu v Luang Prabangu a toto mesto s vice nez 50ti budhistickymi chramy na jeho uzemi nam poslouzilo jako kvalitni pristav pro nase vypravy do okoli.

Luang Prabang a okoli

Kluci si nakonec koupili aktivni dvoudeni vylet na horskych kolech, kajaku, povozeni se na slonovi a nejakou tu pesi turistiku. Ja jsem zvolil volnejsi tempo a vyuzil casu, abych se malinko vylecil z meho fotografickeho stradani. Timto tedy vsechny Bartovi fanousky a fanynky s omluvou odkazuji na Jonnuv web (www.jrd-design.co.uk/blog/) a vam ostatnim vylicim sve dva dny stravene z velke casti v hledacku meho cvakaciho aparatu...

Luang Prabang a okoli

De fakto jsem prvni den celkem probincal a udelal jakous takous udrzbu (malinko prispani pak pradlo, bankomat a zalohu mych vycvaku) a jen tak smejdil po meste a strilel co se nachomytlo. Vecer jsem pak zasvetil hledanim majitele pojizdne motorky se znalosti okoli a zakladu anglictiny. Po nekolika hodinach jsem uspel a vylet na druhy den byl domluven na 8mou hodinu rani.

Luang Prabang a okoli

Strejda pruvodce byl o 5 minut pozde tak sem ho hned sjel na 3 doby, ze chudak nevedel jak se z toho vykroutit! :) Taky jsem mu odmitl zaplatit vse dopredu tak floutek vubec nevedel ci je, ale myslim, ze tento pristup se mi vyplatil pac se mnou nakonec stravil skoro o 3 hodiny dyl a tak aby vesmir zustal v rovnovaze jsem mu nakonec nechal 5 dolaru dysko. ;) Proved me po jeho rodne visce a dalsich 5ti vesnicich ruznych kmenu Laoskych mensin. Nejen ze jsem nezakop o jedineho 150ti kiloveho americana v kratasech, ale behem celeho dne jsem nepotkal ani jedinou bilou hubu.

Luang Prabang a okoli

V jedne z vesnic jsem stravil skoro hodinu  s capartama ve skole. Pan ucitel me nabizel jestli bych tam nechtel ucit anglictinu (Hehehe ja s mym ceskym prizvukem!!! Ale kdyz nad tim tak premyslim tak ten oni asi stejne nepoznaji... ;)) Musim priznat, ze jsem se nad tim chvilema i zamyslel. Jak si asi dokazete predstavit, o nejake zivotni urovni nemuze byt rec a plat se neda srovnat ani s ceskym skolstvim (hehehe), ale stejne na nejake kratsi obdobi to muze byt docela prijemny pocit. A byl by to co den to dobry skutek... q;)

Luang Prabang a okoli V dalsim sidlisti jsem byl pak svedkem vystavby noveho obydli, zpracovane vyhradne s prirodnich materialu (de facto bambusu, rakosu a hliny). Pruvodce se znal s nacelnikem a tak jsme k memu zdeseni obdrzeli pozvani na obed. Co vam budu povidat! Jeste nikdy jsem nezvejkal tri zrnka rejze tak dlouho. Ne, ze by ji bylo k obedu malo, ale vzhledem k hygienickym okolnostem jsem nechtel, zbytek vyletu pros..t a tak jsem nabiral minimalni lzice ze spolecne misy a zvejkal je neuveritelne dlouho, pricems jsem samozrejme loudil ten nejspokojenejsi vyraz na jake se me oblicejove svalstvo zmohlo a uznavajicimi pokovy hlavou vzdaval hold pro jistotu hned vsem ctyrem nacelnikovym manzelkam (nevedel jsem, ktera z nich to "varila"). Luang Prabang a okoliJen tak pro zajimavost, slo o nevim jestli tepelne upravenou, ale rozhodne v dobe konzumace studenou variaci na tema rozemleta nicnepripominajici masova smes s misou rejze a rozsrackovanym zelim. Az prijezd do pruvodcovi rodne vysky a jeho prislib bezpecnejsi stravy uklidnil moji paranoiu. Nevim jestli pouze vzhledem k situaci, ale servirovane na slunci ususene ricni rasy posypane sezamovymi seminky a tu strouzka cesneku, tu kolecko rajcete me pripadlo jako bozska to pochutina hodna olympskeho obyvatelstva. :) Ne vazne, todle me fakt chutanlo!

Luang Prabang a okoli Pak uz se odehravali jenom takove ty bezne veci, jako ze potkate 3lete skvrne hrajici si s nozem, za ktery by se ani Krokodyl Dundee nemusel stydet, kluci nosici praky misto celenky, zeny obkrasneny zeleznymi retezi a tak vselijak podobne (viz fotky). No a po celem tom srandovnim dnu, kdy sem vyplacal vsechen "film" a vymlatil vsechny baterky jsem zas konecne potkal kluky. Jsou plni nadseni a z te kratke konverzace co jsme spolu prohodili nez jsem jim utek od vecere na internet to vypada, ze mi maji jeste hodne co vypravet. Takze jestli me ted omluvite... Jejich dobrodruzne vypraveni a lahev beer lao uz nedockave cekaji! q;)

P.S. Ani precist to po sobe nestiham tak prosim opet primhourit obe tri oci... Kujuuu!

Komentare:

teta baroska - (26.02.2008)

ty deti jsou rozkosne , neprivezl bys nam nejake na stara kolena bychom si s matkou mohly otevrit skolku/i kdyz mame sve Gumany a Cervenaky/, zvu te na kulatiny -pristi tyden to vypukne

Klara - (26.02.2008)

Ty maly cvrcci se ti moc povedli!! V Londonu vse stejne, jen sviticko sluni o trochu vic nez normalne...:)

Vacaci z Klatov - (25.02.2008)

Ahoj Luky je to suuuuper pane Heyerdahli

lay - (24.02.2008)

vono az totiz usamovi (nebo jinymu strejdovi z vylizancova) konecne dojde na cem to tady dneska stoji.. tak jediny co ti zbyde pro vnoucata bude vosoupanej paperback v kufru na pude :))))

lay - (24.02.2008)

cim dal tim lip, kemo... az ti dojdou baterky a lao beer zkus podumat nad tistenou verzi tohohle trablogu. Samozrejme malonaklad pro zasvecene, i kdyz ... treba se v lonely planet zastydej... :) zavazna nabidka me skromne profesni asistence je tu ... zn. seriozne!

mata - (22.02.2008)

Ted jsem shledla ty spinave pusy a ta dalsi mala krasavice s nausnickama na spacky....nadhera!!

mata - (22.02.2008)

Ta vesnice citala asi 30obyvatel, kdyz jsi jich stacil 5 prozkoumat,a vzit strejdu byl skvely tah... Doufam zes skolicku poradne zdokumentoval a podepsal se jim coby mesenas. Chvalim, udelals dobry skutek (skvele socialni citeni kluka z chude vesnicke rodiny). Papa stesti do Kamby!


Napis komentar:

Internetoví­ robo-chuligani mi sem hazej bordelojdni­ prispevky a tak prosim doplnte moje krestni­ jmeno bez diakritky = "lukas".