Den 27: Hoi An nebo spis veci kolem - (28.01.2008)

Hoi An a okoliTak uz tu mam zase mam par zazitku, s kterymi bych se s Vami rad podelil. Hoi An je stredne velky mestecko v centralnim Vietnamu, velice dobre znamy vsem cestovatelum pro svuj osobity charakter. Jde o UNESCem chranenou pamatku. Hlavnim znakem jsou starobyle domy, ktere nekolikrat do roka zatopi voda, a nekolik zachovanych, architektonicky zajimavych pocinu (japonsky most, citadely,nekolik radnic, mnoho muzei...).  Ale cim dal tim vic zacinam zjistovat, ze tydle mista me tak uplne nevyhovujou. Prat se o fotku oltare z nemeckyma duchodcema nenaplnuje tak uplne moji predstavu idealniho dne. Kluci toho prosli celkem dost, ale ja sem toho vetsinu vzdal. Misto toho sem se prosel po castech, kam uz turisticka mapa nezasahovala a rychle jsem sve stesti nasel jinde...

Hoi An a okoliDruhy den i kluci chteli jinam a tak jsme nakopli sve pekelne stroje a hura na cesty. Na rozvrhu dne byli starobile rujny vystavene kulturou Champa a odpoledne Mramorove skaly . Na prvne zminene misto jsme na mou prosbu dorazili celkem brzo rano, ale ani sede zatazene pocasi ani tech par cihel samotnych, mou foto-dusicku neuspokojilo a tak vam tu z toho rana ani nic neukazu. O vic me bavila cesta zpet, kdy jsem se opet zasekl na lokalnim obyvatelstvu a nasel si postarsi par zrovna sazejici nove ryzove policko. Po jejich souhlasnem kyvnuti jsem s nimi stravil asi pul hodinky cvakani. Moc mili lide...

Hoi An a okoliPo nudlovce k obedu jsme se pak presunuli do nedalekych skal s nekolikaset let starou historii tezby a zpracovani mramoru. Obrovska jeskyne byla vybornou ukazkou co se za ty leta stihlo vykutat, ale musim rict, ze jsem byle prijemne prekvapen, ne-li uchvacen jak takova zalezitost muze vypadat. Z italske Carrary a jejich "rozrezanych" skal jsem v zadnem pripade takhle unesen nebyl, ale todle bylo o necem uplne jinym. Zadna tezka technika porcujici horu za ziva, ale stara hornicka prace hezky do nitra zeme. Samotna jeskyne byla velmi rozlehla (pry 100m dlouha) a vic nez hnusny hrabavy vysledek lidske nenasytnosti ve me vzbuzovala takovou tu pompezni atmosferu jako pri hrani Lary Croft. Cely zazitek jenom umocnoval pocit, ze jsem celou tu dobu byl v jeskyni uplne sam. Todle fakt stalo za to.

Hoi An a okoliNa zbytek odpoledne jsem si nasel stredne velky kramek s mramorovyma sochama a po kratke konverzaci s prodavackou jsem se ocitnul na zadnim dvorku dilny. Nasledujici dve a pul hodiny jsem mel o zabavu postarano. Specialitou tohoto zarizeni byli stredne velke a nadrozmerne sochy Budhy a cela provozovna citala par desitek delniku. Brzy jsem pochopil, ze cela dilna je rozdelena na ruzne specializovane tymy, kazda zamerena na jinou etapu tvorby budouci skulptury. S nenasytnosti jsem hltal kazdou fazi tohoto procesu od privezeni obrovskeho masivu az po lestenim finalni sochy (k zajimavosti vykonavane vylucne zenskou rukou). Nazvu to tak jak to bylo. = Byl jsem z toho vseho v sedmym nebi! Nevim co me na tehle manualnich (v tomto pripade nutno podotknkout, ze i sofistikovanych) pracech pritahuje, ale tenhle druh cvakani  me fakt "baaaa". :)

Lekce vietnamskeho vareniVecer jsme pak od nejakeho pubescenta koupili za 200kc flasku Havana Clubu a cely den pak s chuti zapili. O to vic nam druhy den prisla vhod naplanovana aktivita. = Kurz vietnamskeho vareni. Za par dolaru jsme si v nasi rychle oblibene restauraci domluvili, ze nas sefkucharka veme na trznici, nakoupime si suroviny a pak si za jeji asistence sami uvarime nase 3 nejoblibenejsi pokrmy zdejsi kuchyne. Spoustu veci, co nas pred tim "nedali spat" nam ten den seplo taky diky tomu, ze jsme vehemetne vyuzivali moznosti ptat se na veci, co jsme vzdycky chteli vedet, ale bali jsme se zeptat... :) Burt se naprosto prirozene chytil varecky, Jon dbal na to, aby vse bylo detailne zapsano na papir a ja jen tak pobavene lital kolem nich s fotakem. Nase ruce a mozek zamestnali ,stejne tak jako chutove bunky upokojili Pho Bo (moje oblibena hovezi nudlovku), cudlicka s chili a citronovou travou (lemon grass) a kureci horkej hrnec (hot pot). Kdybyste chteli zkusit tak vsechny recepty visi u Jona na webu (www.jrd-design.co.uk/blog/2008/01/day-27-recipe-cooking-class.html).

Zitra zas vyrazime na sever tak zas brzy papa! q;)

Komentare:

goodbase - (30.01.2008)

jediny co si musim opakovat ..co je tak uchvatneho na vyletu po asii s kamarady kdyz muzu ve vydejchanem teplem kanclu designovat hovadiny pro cerveneho operatora?

vrabcakov - (30.01.2008)

Neni to tak lepsi....nakoupit , uvarit a zbastit? Aspon vite , co do zaludku pustite....Asi uz se lepsite i v mluve nebo mate stesti na anglicky mluvici jedince..vlasne i cesky si pokecate, tak fajn zdravime.

lay - (30.01.2008)

kuwa.. dobry kuci, dobry. Bejt to clanek v Koktejlu, rozeberu te na hadry, ale takle... smekam, respektuju a samo ze zavidim :)

MaCa - (29.01.2008)

Hezky, tady uz ale vopravdu konci vobdiv a zacina zavist...:))

Mr.Pokr - (29.01.2008)

btw.. ten staroch v cervenym tilku s tim vajglem v hube, ten je mooc hustej :D

Mr.Pokr - (29.01.2008)

Takze na pristi rodinne seslosti vari Vacak vietnamsky dobroty :P


Napis komentar:

Internetoví­ robo-chuligani mi sem hazej bordelojdni­ prispevky a tak prosim doplnte moje krestni­ jmeno bez diakritky = "lukas".