Den 58: V Hondurasu na venkove - (15.03.2009)

Ahoooj. Desne to ted leti! Posledni tri dni jsme pobyli na Honduraskem venkove a dneska jsme uz konecne zpet v civilizaci. No tedy s rezervami, ale ma to vic jak deset chalup. :)

Hondurasky venkovZ Copanu jsme se vydali na "Labuti farmu" (Finca del Cisne), kde jsme stravili skoro cely den jako spravny kaubojove. V sedm hodin jsme se rozloucili s Herbie a nasedli do pristaveneho 4x4. Pak se skoro pul druhe hodiny kodrcali vyhradne na prvni dva rychlostni stupne koren-sutr-voda-pisek komunikaci, abychom v devet osedlali sve nedockave hrebce. Podle hesla nejdriv prace a pak zabava jsme se nejprv zucastnili inventury dobytka a posleze zkontrolovali veskere plodiny, ktere na rozlehle farme pestujou. (A ze jich neni malo - od rajcat, pres limety, ananasy a ruzne koreni po rozlehle plane kavovniku.) Pak nas Carlosova maminka pohostila vytecnym obedem uvarenym vyhradne z ingredienci pochazejici ze samotne farmy. (Carlos je opravdovy cowboy (v tom nejlepsim vyznamu) a jeden z majitelu teto usedlosti, jez s nami stravil cely den.) Odpoledne potom prislo na radu toulani se okolnimi lesy a jak uz to na divokem zapade byva, doslo i na nahou koupacku v rece. Nastesti zadna pradlenka si na nase mistecko neprisla premachnout sve spodnicky a tak vse probehlo bez jakehokoliv "faux pas" ci pripadu, jimz by se musely zabyvat mistni slozky mravnostni policie...o:)

Bohuzel vzhledem k Jonovu neuposlechnuti a vystaveni kompromitujici fotografie vam timto vyslovne  zakazuji shlednuti jeho dnesniho prispevku. Jinak kdyby jste se divili, z ceho ze me to vypadaly vlasy, tak toto je skvost honduraskeho holicstvi v kombinaci s moji neopalenou lepkou peclive schovavanou po ctvrt roku pod mou momentalne cerstve shozenou hrivou...  :)

Hondurasky venkovDalsi den pak nasledoval presun smerem na vychod do horskeho mestecka jmenem San Juan. Nebyt toho, ze tahle vetsi vesnicka lezi na prime lajne dvou dulezitych Honduraskych mest (tady velmi relativni pojem) asi bychom tuto etapu s Herbie nezvladli, ale nastesti je tomu tak jak tomu je a tak jsme s asfaltu sjeli jenom na poslednich par kilometru. S usmevem sme zjistili, ze jedinou nocovaci metodou je tady prespani "u babicky" a tak nez jsme se nadali uz jsme tahali krosny z auta. Babicka (85) asi nechtela, abychom se spolu v noci tulili a tak nas s Jonem hodila kazdeho do jine cimry. Jonova mela vyhodu, ze mela primy vchod do koupelny, ale moje ho trumlfa tim, ze mela na svych stenacho dva svate obrasky vic. q;) Stihli jsme jeste objehnout vesnici (ja se opet zasekl s mistnima "Ronaldinama" na fotbalovem placku uprostred navsi) a pak uz jsme jen padli a za tikotu obrich nastennych hodin "upadli do komatu"...

Hondurasky venkovVcerejsek jsme zasvetili litani po mistnich kopcich. Kombinaci Herbie a "peskobusu" jsme toho za jeden den stihli pozehnane. Za nejvyznamejsi udalost lze povazovat objeveni baracku s hernimi automaty z konce minuleho stoleti, jez nas za nehoraznou cenu 0,5 lempiras (v prepoctu 40 haleru) za hru, bavily pres poledni vyhen. Nejdrive jsme si s Jonem dali "do drsky" ve Street Fighteru a pak jsme si zahrali velmi humornou verzi fotbalu, kde za Cechy hral v utoku Svoboda a Blazek. :) Urcite uz cekate na rozuzleni fotbaloveho drama Cesko(slovensko) vs England a tak vam velice rad sdeluji radostnou zpravu ze tym anglickeho albionu podlehl obrovske sile ceskeho lva 2:1. Odpoledne jsme narazili na nekolik dalsich zajimavych staveni. Jenom pro priklad zminim rodinku zivici se vyrobou palenych stresnich tasek. V podvecer nam pote Babicka nazorne predvedla jak se po domacku prazi mistni kaficko a poctivym babickovskym pomuchlanim nam poprala stastnou cestu.

Hondurasky venkovNasledujici noc jsme jeste prochrneli na honduraske pude a rano nas cekal maraton celnich obstrukci. Nebudu zabihat do podrobnosti, ale vetsinu dne jsme zabili na hranici tri zemi (Honduras, Guatemala, El Salvador). I pres zavrhnuti povoleni vjezdu pro Herbie posledne zminovanym statem, jsme podle hesla "vyhodin nas dvermi, zkusime to voknem" zkusili jiny hranicni prechod (tentokrat z Guatemaly) a k nasi nesmirne radosti jsme tentokrat veledulezity dokument obdrzeli. Behem jednoho dne jsme se podrobili 12 ti kontrolam a po tomto upornem boji (nejen s moji porad jeste srandovni spanelstinou) jsme to nakonec dotahli az do "hlubokych utrob" mrnaveho El Salvadoru.

Komentare:

lay - (18.03.2009)

uz nemam slov.. snad jen NEUVERITELNY! zacinam chapat, ze nez bys tohle vsechno u pivka odvypravel, tam nam odejdou jatra i s ledvinama .. chjo :(

mAcA - (18.03.2009)

cau pampalabusove :) ja ani nevim co napsat...:) je to vsechno tak hezky az se mi chce brecet, ze uz jsem doma...ale vybrecim se Vam radsi do Vasich e-mailovejch schranek tak doufam, ze Vam tam nerozmocim zadny dulezity dokumenty :) mejte se!!

vacak - (18.03.2009)

Mamco, tak si ty dotazy napis na kousek papirku (a nezapomen kam sis ho dala). Ete mi neni ani tricet, ale uz to taky delam... :) Ostatnim diky za cementare, dycky potesi! q;)

mata - (17.03.2009)

haha, jak dva ratlici, ale roztomili...deticky take supr...jakpak asi chutna kavicka primo od zdroje...mam plno dotazu, kdypak je budu asi moc ustne polozit.....to je driv zapomenu...ach jo..opatrujte se papa

kendy z tauzu - (17.03.2009)

tak porad sleduju,stale vice udiven,co vsechno zazijete.ta voda v tom jezu,to bych asi nevydrzel.ty zuzlaci rybicky tam asi nebyly.ten strasny pohled je asi z chladu.

indi - (17.03.2009)

:) koukal jsem na Johnuv blog, taky pekny jak jste rybarili ... heheh meli jste ukazat i sumce co jste chytili -> at se dari banani ...

malej Pokornak - (17.03.2009)

Hlavne ze ten fotbal dopad pro nas dobre :P


Napis komentar:

Internetovi chuligani my sem hazej bordelojdni prispevky a tak prosim doplnte, moje krestni jmeno bez diakritky = "lukas".