Den 14: Perito Moreno - (06.12.2013)

Centrum El Calafate tvoří jedna dlouhá ulice, kterou lemují bary a restaurace, obchody s outdoorovým vybavením a turistické agentury. Většina lidí sem přijíždí kvůli věhlasnému ledovci známém pod jménem Perito Moreno a ani my jsme si ho nemohli nechat ujít. Jde o jeden ze 48 ledovců vyčnívající z Jihopatagonskeho ledovcového pole, nacházejícího se na Andami tvořící hranici mezi Argentinou a Čile. Jde o jeden z pouhých 3 ledovců, které neustále rostou, ale jak gravitace posouvá konec tohoto ledovce (tzv terminus) do jezera Lago Argentino, led pomalu taje a po větších i menších kusech se odlamuje. To působí nepravidelné „hromobití“ a zajímavou podívanou.

Perito Moreno

Terminus má na výšku až 170 metrů (z toho 70 ční nad hladinu jezera) a na šířku něco kolem 5ti kilometrů, ale aby člověk tyto čísla patřičně ocenil je potřeba tenhle přírodní výtvor vidět na vlastní oči. Naše prohlídka začala na vyhlídkových terasách protilehlého poloostrova, kde se nachází i plaketa Francisca Morena - pionýra, podle kterého je dnes ledovec pojmenován.

Perito Moreno

Nejvíc očekávaná část výletu je však ledovec si osahat a tak jsme se nalodili a hurá na druhý břeh úžiny dělíci Lago Argentino od Lago Brazo, kde už nás očekával průvodce s vybavením, bez kterého by to bylo, abych tak kulatně vyjádřil “vo hubu“. Takže nazout mačky a hurá na ledovec.

Perito Moreno

Eduardo byl super průvodce, věděl o čem mluví a dokázal to poutavě prodat. Vysvětlil nám jak se ledovec tvoří z neustále padajícího sněhu nahoře v Andách a jak ho postupně gravitace mění na led a posouvá dolů do údolí. Než se tam však dostal, přestalo lidstvo ve městech vylévat fekálie na ulici, chlapi (až na vyjímky) přestali nosit punčocháče a pán jménem Gutemberg přišel s vyhálezem knihtisku. Když se pak některým kostkám ledu zadaří, skončí ve vaší skleničce s wizourem a můžete si pak vychutnat neobvyklou kombinaci, kdy váš paňák je mladší než kus zmrzlé vody, co ho drží při ideální konzumační teplotě.

Perito Moreno

Jenom doplním, že Perito Moreno je jednou z nejvyhledávanější turistickou atrakcí v Argentíně a nutno říčt, že po právu. Lago Argentino díky neustále se měnícím podmínkám vypadá pokaždé jinak. Extrémně jižní lokace a ostré slunce zdejší krajině propůjčuje opravdu kouzelnou atmosféru a dovolím si prohlásit, že je mi ctí a národním svátkem, že se mi na tomto místě poštěstilo spočinout. Díky pane Vesmír.

Perito Moreno

FOTOGALERIE >


Komentáře:

Mata - (07.12.2013)

Jjj, skoda toho pocasi.Ten snih je hnus, taky uz ho mame dost! Spis mohla byt fotecka nejake paradni kyticky.Chudak Laurent...A dnes uz si zase uzivate slunicka

jarda - (07.12.2013)

Ahoj, vypada to tam moc pekne, jen to pocasi mohlo byt lepsi jeste,ze mas tu Lin ktera te umi poradit s vyberem toho spravneho obleceni:-)


Napiš komentář:

Internetoví robo-chuligáni mi sem házej bordelojdní příspěvky a tak prosím doplňte moje křestní jméno bez diakritky = "lukas".