Den 54: Bolgatanga a okolí - (23.11.2009)

Bohužel se mi ještě nepovedlo dostat se online a zveřejnit poslední příspěvek a už se mi opět kupí prožitky a myšlenky posledních pár dnů. Nejnovější aktualitou je, že se mi povedlo prozubit se přes francouzsky mluvící hraniční závoru a už si to štrádujem minibusem Burkinské státní poznávací značky směr majestátně znějící Ouagadougou [čti uagadugu a tvař se při tom jako bohnický svěřenec]. V tomto hlavním městě se doufám dostanu k funkčnímu interfernetu a po problémech s Jihoafrickýma aerolinkama taktéž do rozumné cestovní kanceláře, jež pravděpodobně rozhodne o mých vánočních plánech.

Bolgatanga a okolí Z Mole jsem chytil drsně ranní (4:00!) busík do Bolgatangy, jež se už nachází na dostřel Burkinské hranice. Díky zpoždění v Tamale jsem do v „Bolgy“ dorazil až pozdě odpoledne a tak jsem chtěl pouze načerpat síly a v cestě do Burkiny pokračovat hned druhý den ráno, ale pánbů tomu chtěl jinak. Při večerním lovu na večeři mě na ulici oslovil klučina, který nespadal do klasického formátu pouličních šejdířů, žebráků či zvědavců a tak jsem se nad jeho nabídkou rozhodl o den se zdržet. Od jeho bratra jsme si pučili motorku čínské výroby a následujíc den jsme strávili víceméně na jejím sedle. Joseph (mam já tady na ty Pepíky štěstí) se narodil v jedné z okolních vesnic a díky jeho družné povaze tu má známé široko daleko. Také jeho angličtina je vysoko nad průměrem místních jazykových schopností a tak se prokázal být absolutním esem mezi průvodci, jež jsem měl to štěstí tady zatím potkat.

Bolgatanga a okolí Nejprve jsme navštívili vesnický komplex známý pod názvem Tongo, osídlený kmenem Talensi s dávnou tradicí a pevnou vazbou k tomuto kraji. Zdejší terén je atypický hlavně kvůli zajímavým skalním útvarům, jež Talensi lidé využívali po staletí ke svému strategickému prospěchu v dobách války ale kupříkladu i ke svým okultním praktikám. Dostalo se nám zde přijetí náčelníka jež je hrdým manželem 17ti družek (ale jenom protože 18tá manželka už žel bohu není mezi námi). Celá jeho rodina (potomstvo s rodinami) čítá 300 lidí a obývá kromě samotné náčelníkova betonového „paneláku“ také přilehlý labyrint chýší, hradeb a slepých uliček splácaných z hlíny a dobytčích exkrementů. Za příslibu, že nebudu interiér fotografovat nás také strážce svatyně vzal nahoru do skal pro shlédnutí obětního oltáře. Obvykle se zde obětují domestikovaná zvířata a z tradičních důvodů ji mohou navštívit pouze osoby v trempentýrkach. Ano čtete správně. Do kostela se chodí „slušně“, do mešity se nesmí v botách a tady holt, chceteli svaté místo spatřit na vlastní oči, půjdete do půl těla ať už jste Mach nebo Šebestová... o:)

Bolgatanga a okolí Další zastávkou byla vesnička Sirgu, jež je známa svou keramikou a lidovým uměním excelujícím v práci s hlínou. Turisté ji pak znají z pohlednic zobrazujících malebné budovy s pro tuto oblast charakteristickými dekoracemi. Bohužel značné množství těchto budov bylo neblaze poznamenáno loňskými povodněmi a přestože spousta domů byla zrenovována a dekorována znovu, čerstvá barva s puncem zářivé novoty už nepůsobí tak přirozeně jako některé stavby, jemž se velká voda vyhnula. Holt počkat pár let či dekád a jsme tam kde jsme byli. Ikdyž jak to tak vypadá i do těchto končin se plíží civilizační „pokrok“ a některé novějších stavby už k neprospěchu věci začli využívat modernější materiály (například vlnitý plech) a ty už napovídají, že udržet tento folklor nebude zdaleka jednoduché.

Bolgatanga a okolí Se sluncem klesajícím zpátky k horizontu jsme poté dorazili do hraničního městečka Paga. To je kromě samotného přechodu vyhlášené díky bahnitému rybníku uprostřed návsi, který je až na druhý pohled rozdílný od toho co máme doma ve Lhotě. Tento Brčálník totiž okupuje okolo dvou stovek jedinců krokodýla nilského a jelikož jsou tu tito podnájemníci posvátní, dostává se jim velmi vyjímečného zacházení a pozoruhodné úcty mezi domorodci. Občas pak když se od silnice přiřítí ňákej takovej křupan jako jsem já a začne se „porybných“ hloupě vyptávat. Zkásnou pak nebohého turistu ňáké ty drobné na nebohé kuřátko. Tento nešťastný nelétavec, jež za nic nemůže pak v porovnání sil s mohutným plazem dá za pravdu Darwinově teorii o vývoji druhů. Posléze jsme už jen našli ubytovnu, ve které bych složil své rozlámané kosti, zajeli se přeptat celníků, kdy je nejlepší doba na překročení hranic do Burkiny s největší šancí chytit nějaký ten dopravní prostředek do Oaugadougou a s poctivým objetím jsem se pak rozloučil s Josephem. Vycvakli jsme srdíčko, jež vám Pepča posílá domů a pak už na to jenom šlápnul a zmizel v oblacích prachu.


Komentáře:

teta vera - (02.12.2009)

vse nejnej k narozkam at ve zdravi prezijes to africky putovani.to tvy vtipny psani je super,fotky nadhera,tesim se na dalsi.nevidim zadny hady,jsou tam-bud opatrny.

simone - (02.12.2009)

kamarade muj jelikoz sem te jelito nezastihl online a jak vidim prezil si veceri s krokodylem tak alespon vsechno nejlepsi ti preju a nezer ty krokodyle syrove hej.-)

lay - (29.11.2009)

vsechno nej bro! lepsi pozde nezli nikdy! davej na sebe bacha laskave joooo?

Vacaci Klatovy - (29.11.2009)

Lukáši k narozkám vše nej nej hlavně zdraví a hodně štěsti je to krásný počtení a jsi lepší mež Hanzelka se Zikmundem drž se papa

teta baroska - (29.11.2009)

My vsichni Barosi Ti prejeme krasne narozky hlavne zdravi stesti a hodne krasnych zazitku a pripijime na dalku dobrym vinem.

Cinka - (28.11.2009)

To Mr.Pokr - :D :D

Cinka - (28.11.2009)

To Mr.Pokr - :D :D

MAcA - (27.11.2009)

:))

Mr.Pokr - (27.11.2009)

No, krokodyl je urcite mrtvej...a ta slepice mu do huby skocila sipku sama a zavrela za sebou :)))

teta baroska - (25.11.2009)

paradni fotky..doufam ze ten krokodyl je mrtvej zacinas se jim / somalcum/ nebezpecne podobat jis vubec? pak prijedes na vykrm domu jinak paradni architektura opatruj se

Cinka - (24.11.2009)

Pepino je paradni sympatak. Smarja co ten krokodyl..?Doufam,ze fotku,jak mu kouses ocas neuvidi mamka..aby ji neklepla pepka..!:-)Jinak uzasne fotky vesnického komplexu.P.S.Koukají ti zebra, nedal by sis par bramborovych knedlicku s houbovkou???!!Abychom Te poznali az dorazis domu,...

indi - (24.11.2009)

Je to fakt mazec pocteni, a doufam ze privezes krockodylkovaty kopacky :) zdravi osazensto londynskeho sQuotu ... cuZzz

jutak - (23.11.2009)

PARADA co vic dodat jen tak dal!!!Krokous je uplne luxusni!!se divim ze ti to kousnuti nevratil:-))hodne stesti cus


Napiš komentář:

Internetoví robo-chuligáni mi sem házej bordelojdní příspěvky a tak prosím doplňte moje křestní jméno bez diakritky = "lukas".