Den 6: Ayacucho aneb slepa ulicka - (06.09.2008)

Tak po ostrem boji o sedadlo, ktere jsme si v autobusu z Pisca zaplatili, ale nejak se nechtelo uvolnit, jsme nakonec dostali sveho a po vice nez 6ti hodinach dorazili do mesta jmenem Ayacucho [ajakučo] ve stredni casti Peru.

AyacuchoUz jsme tretim dnem v 3ech kilacich nad morem a zatim to snasime relativne v pohode. Kdyz jsme prijeli malinko nas pobolivala hlava, ale ibac nas z toho brzo dostal a tak uz jsme se mohli plne venovat nasim milym hostitelum. Prvni noc sme totiz stravili v baracku jedne mistni policejni rodiny. V autobusu se k nam totiz prifaril jeden sympaticky mladik jmenem Hubert, ktery tady pracuje jako protinarkoticky policista. Ukazal nam prukaz a od zacatku po nas nic nechtel a tak si po ceste postupne vydobil nasi duveru (cehos do dnes v zadnem pripade nelitujeme). Hned prvni noc nas pozval domu, kde bydli vsechny generace jeho pribuznych. Teticka nam uvarila kureci polevku, deda se porad dokola ptal odkud ze to teda jsme a Hubertovo mlade sestrenice si nas zvidave prohlizeli jenom ze skvirky polootevrenych dveri. AyacuchoHubertuv bratr Fernando (taky policista) byl nesmirne fascinovan obsahem Mortovy lahve s vodkou a tak jsme trochu rozsirili peruanske obzory co se tyce vychodoevropske kultury. Za toto cviceni jsme byli pozdeji velice radi, jelikoz nam vyrazne pomohlo usnout. Pokoj, ve kterym nas Hubert ubytoval mel totiz okna smerem do dvora, ve kterym se shodou okolnosti zrovna odehravala pohrebni hostina za bizarniho zvuku varhan, na ktere musel hrat snad tragicky inkompetentni nebo totalne intoxikovany jedinec.

AyacuchoDruhy den rano jsme vyfasovali snidani:  Obdobu nasich francouzskych bramboru a kousek dortu s vybornym cajem. Po chvili  dorazil silne se motajici strejda (taktez policajt) a po nejakou dobu se nam nedarilio vysvetlit mu, ze se u nas v Cechach nevalci (tedy v jeho slovech, ze nedelame "Paf Paf"). Pote jsme se dozvedeli, ze teticka ma zrovna narozeniny a tak jsme si z povinnosti pripili nakym mistnim cuuucem a hura na pruzkum do mesta a take koupit nejakou tu pozornost. Jako denni plan jsme meli vylet na archelogicke naleziste asi 40 minut na sever. Ukecali jsme drockare a hura nahoru do kopecku, ale bohuzel na miste meli vsechny popisky jenom ve spanelstine a tak jsme se toho tolik nedozvedeli. K veceru jsme potom nahodou chytili jakousi detskou tancovacku na namesti a posleze taky promitani "Dancing in the rain" v mistni knihovne a tak jsme se s chuti podivali. Pak uz nas cekalo jenom poblahoprani teticce a nasledna diskoteeeeka ve vysokem nasazeni a nekompromisnich hitovek 80tych let... o:)

Ted malinko logistiky:
AyacuchoPuvodne jsme se dnes rano meli rozjet smer Cusco (s nejznamejsim mistem Peru - Machu Piccu), ale brzo nam bylo vysvetleno jak se veci maji. Vede tam sice ta tlusta zluta cara na nasi mape, ale ve skutecnosti se jedna  pouze o sotolinovou cestu, kde tu a tam autobus sjede o par set metru ze silnice (ve verticalnim smeru) a i kdyz uz jste v tom stastnejsim "autokaru" stejne cela streka trva 24 hodin. Vlaky v teto casti zeme bohuzel neexistuji a tak jedina varianta je zpatky na vychodni pobrezi a pak bud jizni cestou autobusem ci zpet do Limy a sup na letadylko kane. Z casoveho hlediska jsme zvolili vairantu B a tak za par hodin sedame do nocniho autobusu do Limy (cca 8 a pul hodiny) a rano snad chytime nejakyho toho zeleznyho orla...

A nakonec opet par postrehu:
Ayacucho- Peru je zeme popkornu! To jako popkornovej fajnsmekr samozrejme vitam, ale muj imaginarni dietolog by asi nebyl nadseny z toho ze sporadam 3 pytliky denne. o:)
- Modry oci nad zlato! No vazne! Na morta se furt nekdo lepi. :) Ted uz si z nej i malinko utahuji protoze se tak trochu zabarvil do barvy dobre uvareneho humra, ale do te doby mu jedna maminka za druhou podstrkovala svou dceru. Jak nam bylo pozdeji Hubertem vysvetleno modre oci jsou tu velmi cenenym artefaktem...
- Peruanci nekouri! Tedy alespno drtiva vetsina ne. To je obrovsky rozdil od jihovychodni asie kde hulil snad kazdej. Asi holt kazdy to cigo je tu v horach vic znat...
- Maj tady v Ayacucho celkem dost lokalnich specialit, ale stale porad plati ze nejbeznejsim peruanskym jidlem je smazene kure z hranolkama a inka kolou :)

Takze se mejte fajn a priste uz snad Cusco a Machu Piccu!

Komentare:

mamka - (09.09.2008)

Prejeme stastny vystup! Ranni vstavani asi nebylo prijemne, ale zase bude asi prijemnejsi klima. Doufame, ze vam vyjde pocasi a fotky budou super!!! Uz se moc tesime, az se dostanete k internetu a budete pokracovat v cestopisu! Repelenty jste doufam nezapomneli v Londyne, ted urcite prijdou vhod. Opatrujte se, moc vzpominame (jsem zase o neco vice prosedivela!). Uzivejte si divu sveta.

Nejmladsi Pokornak - (08.09.2008)

Zdravim "kluky v akci" :D Vacaku, dostal jsem se na blog az ted a hned jsem vsechno precet :) Je to super! Tak at se vam dari a hlavne at se v tom rijnu vratite v poradku domu!

mata - (08.09.2008)

Vcera dosla SMS,ze jste v pohode pristli....tak jen doufame, ze dnesek na Machu Piccu take probehl bez problemu s prijemnym slunickem nad hlavou.

mamka (Honzikova) - (07.09.2008)

Ahoj cestovatele! Srdecne zdravime z nasi a vasi krasne vlasti a dekujeme za moc pekne povidani z putovani. Sledujeme, jak v Peru jezdite sem tam a zase sem! At mate stastnou ruku pri vyberu letadylka! Prejeme stastny let a hladke pristani. Uz se tesime na dalsi postrehy a povidani z daleke ciziny. Hodne stesti!

indi - (07.09.2008)

Nazradek draci :) Je to fakt zabava cist si tyhle hlody ... Jinak dobra zprava Loudani je zivej a z5 v londyne. Pribral asi 20 kilo - skoro neprojde dverma. Tak at se vam dari a zase pisnete.

teta baroska - (07.09.2008)

barosaci zdravi Lukaska a kamarada ,tesime se na dalsi zpravy, prejeme krasne zazitky a stastnou cestu

Cinka - (07.09.2008)

Bratruldo..opet fajnovej blog, fotky super..!Pozdravuj strejdu Morta..a good luck na cestach.


Napis komentar:

Internetoví robo-chuligáni mi sem házej bordelojdní příspěvky a tak prosím doplňte moje křestní jméno bez diakritky = "lukas".